Ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στον εγκέφαλο
Οι ρατσιστικές αντιλήψεις δείχνουν να είναι βαθιά «καλωδιωμένες» στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ακόμα και σε ανθρώπους που κάθε άλλο παρά ρατσιστές θεωρούν τον εαυτό τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι ο ρατσισμός μπορεί να λειτουργήσει σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο και να «μολύνει» ακόμα και ανθρώπους που σε συνειδητό επίπεδο έχουν τις «πολιτικά ορθές» απόψεις.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί υποσυνείδητα να είναι ρατσιστικά προκατειλημμένοι χωρίς να το αντιλαμβάνονται, καθώς τα νευρωνικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται για να κρίνει κανείς άλλες εθνοτικές ομάδες, επικαλύπτονται με τα κυκλώματα του εγκεφάλου που γενικότερα καθοδηγούν τις συναισθηματικές αποφάσεις ενός ανθρώπου.
Οι ερευνητές από τα τμήματα Ψυχολογίας των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής την δρα Ελίζαμπεθ Φελπς, που δημοσίευσαν την σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το «Nature» και τη βρετανική « Ντειλι Μειλ», υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι, χωρίς να συνειδητοποιούν, τελικά λαμβάνουν αποφάσεις επηρεασμένοι από την φυλή του άλλου. Η νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου δείχνει ότι στην επικοινωνία με ανθρώπους άλλου χρώματος και φυλής, ενεργοποιούνται συναισθηματικά κυκλώματα, τα οποία παραμένουν απολύτως εκτός του «ραντάρ» της συνείδησης του ατόμου.
Η διαπίστωση αυτή των νευροεπιστημόνων πιθανώς θα οδηγήσει τους ερευνητές να δουν τον ρατσισμό με άλλο «μάτι», αφού ακόμα και καλοπροαίρετοι άνθρωποι, χωρίς συνειδητά ρατσιστικές αντιλήψεις, κατά βάθος έχουν τέτοιες τάσεις, χωρίς να το ξέρουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα δίκτυο εγκεφαλικών αποτελούμενο από την αμυγδαλή, τον πλαγιοπίσθιο προμετωπιαίο φλοιό και τον πρόσθιο προσαγώγιο φλοιό, είναι σημαντικό για την ασυνείδητη έκφραση αυτών των ρατσιστικών τάσεων.
Όπως δήλωσε η Φελπς, μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε να μελετηθεί ο τρόπος που ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά στην θέα ενός άλλου ανθρώπου διαφορετικής εθνικότητας. Η Αμερικανίδα νευροεπιστήμων, που είναι από τους πρώτους ερευνητές που ήδη από το 2000 έχουν εστιαστεί σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ότι η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, που συνδέει δηλαδή τις υποκρυπτόμενες προτιμήσεις των «κανονικών» ανθρώπων με τις επιλογές και τις αποφάσεις τους, μπορεί να αναδείξει το πρόβλημα της ασυνείδητης επιρροής και, έτσι να μειώσει τις ανεπιθύμητες συνέπειες της ρατσιστικής προκατάληψης στην κοινωνία.
Εφημερίδα Καθημερινή 27/06/2012